Sekmadienis, spalio 25, 2020
Pradžia > Buitis - Namai > Svogūnų sodinukų rūšys

Svogūnų sodinukų rūšys

Šiandieną parduotuvėse galima rasti pačių įvairiausių svogūnų sodinukų rūšių, kurie prekyboje atsiranda jau nuo vasario mėnesio. Manantiems, kad nėra jokio skirtumo, kokius svogūnus sodinti, sakome, jog tikrai yra, nes tik priežiūros, bet ir nuo sodinukų rūšies priklauso, kaip greitai galėsite mėgautis šviežiais svogūnų laiškais. Kiekvienas sodinukas savaip reiklus dirvai, todėl prieš sodinant pasirinktos rūšies svogūnų galvutes, būtina išsiaiškinti pagrindinius reikalavimus ir sukurti pačias tinkamiausias sąlygas augimui bei pasirūpinti tinkama apsauga nuo kenkėjų.

Jei esate nepatyręs sodininkas ir dvejojate kas Jums geriausiai tinka, pabandykite pasisodinti kelias svogūnų sodinukų rūšis. Tokiu būdu ne tik atsirinksite geriausiai Jūsų sodo dirvožemyje prigyjančius bei išaugančius svogūnus, bet ir išsirinksite pačius skaniausius ar atitinkančius kitas Jums svarbias savybes.

Paprastai svogūnai skirstomi į aštrius, pusiau aštrius ir saldžius. Aštriuose svogūnuose gausu eterinių aliejų. Taip pat šių svogūnų daigai geriau ištveria šalnas (-6 – -7 °C) nei vidutinio aštrumo ar saldžiųjų svogūnų ir gerai laikosi per žiemą.

Pusiau aštriuose svogūnuose mažiau eterinių aliejų, ir jie prasčiau laikosi per žiemą. Laikant 12-18 laipsnių temperatūroje, pavasarį kai kurios veislės pradeda dygti.

Saldžiuosiuose svogūnuose eterinių aliejų yra mažai. Jie yra švelnūs, dažniausiai vartojami žali. Žiemą laikosi blogai, ypač aukštesnėje nei 12-18 laipsnių temperatūroje.

Pirkdami svogūnų sodinukus atkreipkite dėmesį į jų išvaizdą. Sveiki ir sodinimui tinkami sodinukai turi būti tolygios spalvos, ne dėmėti, lygaus paviršiaus, sausi, nepažeisti ir nesupeliję. Deja, tačiau daugelis parduotuvių nesudaro tinkamų laikymo sąlygų, dėl ko parduodami svogūnai būna drėgni (jie būna tamsesnės spalvos). Jei pastebėjote, kad Jūsų įsigyti sodinukai drėgni, grįžę į namus juos paberkite ant popieriaus sausoje vietoje ir išdžiovinkite.